In articolul următor vă prezentăm câteva aspecte care, cu siguranță majoritatea dintre utilizatorii finali nu le cunosc despre boilerul electric ce îl folosesc zi de zi.
Zgomotul de fierbere, care este dat de depunerile de calcar de pe rezistențele electrice, este normal în funcționarea boilerelor cu apă cu duritate normală sau mare ( apa de puț)?
Depunerile sunt direct proporționale cu duritatea apei și cantitatea de apă caldă folosită. Zgomotul de fierbere se poate reduce folosind rezistențe cu putere mai redusă. Curațarea periodică a depunerilor de calcar sau înlocuirea rezistenței electrice sunt totuși recomandabile în cazul folosirii apei de puț (fantană) cu duritate mare și pot prelungi durata de viață a boilerului dumneavoastră.
Anodul de magneziu se consumă în funcție de calitatea apei și regimul de utilizare
Anodul trebuie verificat anual și înlocuit dacă s-a consumat, pentru a asigura protecția la coroziune a rezervorului boilerului.
Timpul de încălzire este direct proporțional cu volumul de apă (capacitatea boilerului)?
Timpul de incălzire crește odată cu depunerea calcarului pe rezistență și cu cât temperatura apei reci este mai redusă (iarna).
Timpul de încalzire depinde și de respectarea tensiunii electrice de alimentare
O tensiune electrică prea mica va conduce la un timp de încalzire mai mare, iar o tensiune prea mare poate duce la arderea rezistenței.
Dacă boilerele nu sunt dotate cu funcție de auto-sterilizare (anti-legionella), se recomandă, o dată pe lună, încălzirea boilerului la peste 80 grade Celsius pentru cel puțin o oră.